SPECIALE

Parforhold

Vores kærlighedsliv er en central del af vores liv som mennesker, når vi kigger på graden af lykke og tilfredshed generelt i livet. Omvendt, når vi i parforholdet oplever konflikter og langvarige udfordringer og misforståelser bliver vi drænede.

Parforhold & parterapi

Vores kærlighedsliv er en central del af vores liv som mennesker, når vi kigger på graden af lykke og tilfredshed generelt i livet. Omvendt, når vi i parforholdet oplever konflikter og langvarige udfordringer og misforståelser bliver vi drænede. Det går ud over vores livskvalitet og kan også påvirke vores arbejdsliv.

Kærlighedens psykologi handler om, hvordan vi i relationer og dynamikker udtrykker kærlighed, tillid og forelskelse. Den undersøger både de kemiske processer, der ligger til grund for lyst og forelskelse, men også om personlighedspsykologi i forhold til, hvilke kompetencer og træk der er gavnlige i de forhold, der er længerevarende. I Innervention har vi stor viden om kærlighedens psykologi og parforhold. Vi er trænede parterapeuter inden for emotionsfokuseret parterapi (EFT til par).

Når vi arbejder med parforhold, kan det naturligvis både være i individuel terapi og parterapi.

 

Personlig udvikling i den individuelle terapi om parforhold

Du kan få terapi og hjælp i for eksempel disse emner:

 • Reaktionsmønstre i parforhold: Hvorfor agerer jeg, som jeg gør, hvor stammer det fra og hvordan kan jeg ændre det?
 • Kompleks kærestesorg og tillidsbrud: Hvordan kommer jeg videre?
 • Tvivl: Skal jeg blive eller gå?
 • Psykisk, seksuel eller fysisk vold: Er det psykisk vold, og hvordan vil jeg få tillid nok igen til at turde gå ind i et nyt parforhold?
 • Tillknytning: Hvordan spiller min barndom ind i min måde at knytte mig til andre på og hvorfor bliver jeg utryg?
 • Dating: Hvordan lærer jeg mig selv bedre at kende og finder den rette for mig?
 • Single efter langt forhold: Hvordan vænner jeg mig til tomrummet og finder mere mening i min nye hverdag?

 

Parterapi – den fælles udviklingsrejse

Et rigt kærlighedsliv forudsætter et solidt fundament. Står I på usikker grund, kan terapi hjælpe jer med at bearbejde eventuelle tillidsbrud i fortiden eller arbejde med andre områder, der udfordrer jer som par.

Fundamentet er de byggesten af håb og tro, som jeres forelskelse sprang ud af: Intimitet, nærhed, romantiske stunder, tid sammen, deling af hemmeligheder og kærlighedserklæringer.

Hvad der har bragt jer til der, hvor I står i dag, er individuelt og ikke to udviklingsrejser er ens. Mange par oplever dog, at de igennem terapien genopdager hinanden og finder tilbage til et nærende samvær. Der sker det, at når vi begynder at tale sammen, nysgerrigt og kærligt, giver det lyst til nærhed. Vi tør komme tættere på. Når kommunikationen er god og kærlig, opstår dagligdagens kærtegn, kys, kram og flirt. Når flirten og kærtegnene genopstår, vækkes lysten til leg og forspil, fordi tilliden er på plads. Når vi har lyst til hinanden og får mere sex, smelter sammen og er tætte på hinanden… så begynder vi at tale mere sammen – nysgerrigt og kærligt.

Dette er den gode intimitet-og-kærlighedsspiral.

Det der adskiller parterapi fra individuelle samtaler er, at terapeuten sørger for lige meget taletid til hver: Begge parter skal føle sig 100 % velkomne, lyttet til og tilpas. Vi arbejder derfor meget med at forstå, spejle, validere og normalisere det I hver især bringer op.

 

I parterapi kan I få hjælp til:

 • Adfærds- og tilknytningsmønstre: Hvorfor trigger vi hinanden og falder i de samme mønstre igen og igen?
 • Svigt og tillidsbrud: Hvordan får vi et rum, hvor den ene forstår og mærker svigtet, og den anden mærker vilje til tilgivelse, og hvordan nærmer os hinanden igen?
 • Kommunikation og misforståelser: Hvordan undgår vi gnidninger og diskussioner i hverdagen og lytter mere aktivt til hinanden?
 • Konflikter, stærke følelser og skænderier: Hvordan kan vi ’sætte farten ned’ på vores følelser, reagere mindre aggressivt og lytte mere?
 • Tvivl om fremtid, genforhandling af parforholdet: Skal vi blive sammen eller gå hver til sit? Hvis vi skal blive sammen, hvordan ønsker vi, vores forhold skal være?
 • Skilsmisseterapi: Hvordan skaber vi et godt nok samarbejde om den nye familie? Hvordan får vi sagt farvel med kærlighed og respekt?

Find en psykolog

malene-hollmann
Malene Hollmann
Jeg møder dig med fuld åbenhed, nysgerrighed og omsorg for din aktuelle situation, uanset hvor tung, skamfuld eller fastlåst den opleves for dig.
malene-hollmann
Malene Hollmann
Jeg møder dig med fuld åbenhed, nysgerrighed og omsorg for din aktuelle situation, uanset hvor tung, skamfuld eller fastlåst den opleves for dig.