Spørgsmål & svar

Hvordan booker jeg samtaler?

Du klikker på psykologens profilside og kan booke tid direkte derinde. Kalenderen er opdateret, og du kan derfor nemt og overskueligt finde din næste tid her.

Hvordan aflyser jeg min samtale, hvis jeg er blevet forhindret?

Du skal skrive en sms til din psykolog. Husk at gøre det i god tid: Vi skal have din aflysning senest kl 9 dagen før den aftalte tid. Ved for sent afbud eller udeblivelse betaler du det fulde honorar. Vi informerer dig også om afbudsreglerne ved din første samtale, så du ikke får nogen ubehagelige overraskelser.

Hvad skal jeg gøre, hvis den psykolog jeg ønsker, har lukket for tilgang af nye forløb?

Hvis det i bookingsystemet er markeret, at psykologen har lukket for tilgang, er du velkommen til at skrive en mail og komme på venteliste. Så vil psykologen kontakte dig og bekræfte, at du har fået plads på ventelisten. Når psykologen igen har plads til flere forløb, vil du få tilbudt opstart i forløb.

Hvad sker der til den første samtale?

Til første samtale lærer du og psykologen hinanden at kende. Psykologen vil stille en række spørgsmål, for at undersøge din situation, hverdag og tilstand. Ved første samtale laver vi en såkaldt anamnese, hvilket er en bred undersøgelse for at sikre, at vi går i den rigtige retning og ikke har ’tunnelsyn’. Vi hjælper dig videre, hvis det er bedre for dig at søge behandling hos en specialist eller et andet sted; vi vil gerne tilbyde et meningsfuldt forløb. I slutningen af samtalen lægger vi sammen en realistisk plan for et forløb, som passer til netop dig og din situation. Sammen beskriver vi mål, delmål og din psykolog vil eventuelt introducere dig til en specifik metode. På den måde har du overblik og ejerskab i dit forløb; du har en klar fornemmelse af, hvad vi skal arbejde med og hvordan. Du kan bestille næste tid med det samme, eller du kan sove på det og mærke efter, om kontakten føles rigtig for dig. Vælger du at fortsætte kan du hjemmefra booke din næste tid her på hjemmesiden.

Jeg bor langt væk og ønsker terapi online. Hvordan foregår det?

Det er overaskende nemt. Din psykolog sender dig et link til et online møderum, som du klikker på. Vi bruger blandt andet WhereBy, der er et sikkert og krypteret møderum, hvor du kan slå billedet af dig selv fra. Online terapi er lige så effektivt som fysiske møder. Det der adskiller sig er, at man ikke kan ’mærke’ hinanden helt på samme måde, men den feedback vi har fået under corona vidner om, at alle klienter er meget tilfredse trods nedsatte forventninger til online terapi. Derfor både tilbyder vi det og står inde for det.

Jeg er nybagt forælder på barsel. Må jeg gerne tage mit barn med?

Det må du i hvert fald. Skriv gerne til din psykolog på forhånd om, at du har en baby med. Så kan din psykolog gøre klar med sansetæppe/tæppe. Hvis du har baby med, vil din psykolog også give dig plads til at interagere med dit barn eller amme ved behov. Vi vil dog altid anbefale, at du forsøger at skabe et frirum uden baby til din terapi. Ikke fordi vi ikke elsker børn (det gør vi), men for at du får den mig-tid og frirum til fordybelse, som du har brug for. Det kan være rart at have et rum, hvor du kan slukke ’antennerne’.

Hvad er forskellen på en psykoterapeut, en psykolog og en autoriseret psykolog?

En psykoterapeut har taget en privat uddannelse på deltid. Indholdet og kvaliteten på de forskellige uddannelser er meget forskellige, da det er private og frie kurser.

En psykolog har taget en 4,5 år lang universitetsuddannelse på fuldtid. Uddannelsen er bygget op omkring 3 år på bachelor (personlighedspsykologi, socialpsykologi, neuropsykologi, forskning, kognition, pædagogisk psykologi og diverse valgfag) og 1,5 års kandidatuddannelse (klinisk psykologi, psykiske sygdomme, psykiatri, erhvervspsykologi, psykoterapi og behandling, praktisk uddannelse med praktik) der afsluttes af en afhandling, specialet. ’Psykolog’ er en beskyttet titel og universiteternes opbygning af uddannelsen er akkrediteret og godkendt af Ministeriet for uddannelse og forskning. Når du kommer til en psykolog, er du derfor garanteret, at personen har en bred og specialiseret viden om menneskets psykologi og psykoterapi.

En autoriseret psykolog har gennemgået en 2-årig praktisk videreuddannelse efter kandidateksamen i psykologi. Autorisation af danske psykologer varetages af Psykolognævnet under Socialministeriet. Autorisationsuddannelsen er en uddannelse i praksis under supervision, og psykologen skal have modtaget mindst 160 timers supervision. Når en psykolog er autoriseret, kaldes uddannelsen cand.psych.aut., forkortet.

Hvordan opbevares min journal og vil andre kunne læse den?

Nej, ingen vil have adgang til din journal, udover din psykolog og dig. Vi udleverer ikke din journal til eksterne parter. Hvis en forsikring eller anden instans ønsker en udtalelse, skal de bestille den med dit samtykke, og vi vil sammen tale om det på forhånd. Din journal bliver opbevaret elektronisk eller fysisk, afhængigt af psykologen. Den opbevares sikkert: Elektronisk bliver den opbevaret i et sikret og krypteret journalsystem. Fysiske journaler opbevares i et aflåst, brandsikkert journalskab, bag en aflåst dør.

Psykologer har journalpligt, og det vil sige, at vi er omfattet af reglerne i Psykologloven og skal opbevare journaler i fem år. I det tidsrum kan du kontakte psykologen og få aktindsigt. Herefter bliver journalen makuleret.

Har min psykolog tavshedspligt?

Ja, vi har som psykologer tavshedspligt. Det betyder at vi ikke taler om vores samtaler med andre og ikke videregiver dine personfølsomme oplysninger. Dette for at sikre, at du kan føle dig tryg til at være dig selv i det terapeutiske rum. Du kan dele skamfulde tanker, uden at bekymre dig for, om det kommer videre. Det gør det ikke. Det er strafbart for psykologer at bryde tavshedspligten.

Vi har dog ikke fuld tavshedspligt, som advokater og præster. I sjældne tilfælde har vi underretningspligt: Undtagelsen gælder børn under 18, der er i mistrivsel, ikke kommer i skole eller hvor der er bekymring for deres psykiske udvikling. Her laver vi en skrivelse til din kommune. Vi bestræber os altid på at informere dig først, få dit samtykke og udarbejder helst underretningen sammen med dig, da det er en hjælp til at få ekstra hjælp fra kommunen. Du behøver derfor ikke være bange for, at vi underetter uden dit vidende. Ved fremtidsplaner om særlig personfarlig kriminalitet, som mord, har vi anmeldelsespligt til Politiet. Ved vold eller incest mod børn, der foregår nu, har vi også underretningspligt.

Hvor lang tid skal jeg gå hos en psykolog? Hvor mange sessioner?

Det er meget individuelt, hvor længe folk har brug for at gå til psykolog i et forløb. Som tommelfingerregel anbefaler vi, at du kommer kontinuerligt med 1-3 ugers mellemrum, og regn med, at vi skal ses minimum 7-10 gange. Langt de fleste oplever en mærkbar forandring efter allerede 3 samtaler. Det kommer helt an på, hvad vi skal arbejde med, hvor nemt eller svært det er for dig, og hvor presset du er i dit liv. Meget af dit arbejde med dig selv foregår uden for terapien, med hjemmeøvelser og i relationer – her er det dig, der bestemmer farten. Efter afslutning på forløbet anbefaler vi at afholde en vedligeholdende session 6 mdr. efter den sidste session. Dette øger nemlig den langsigtede effekt af terapien.